Legion Polski 

Адам Сломка – організатор Польського Легіону в Україні
Народжений 23 листопада 1964 р. в Цєшині в родині вихідців з Заользя. Вища освіта. Лідер польської антикомуністичної опозиції.
Був наймолодшим політичним вязнем затриманим та інтернованим у період воєнного стану міліцією в Катовіцах, пізніше неодноразово зарештований та засуджений за антикомуністичну діяльність. Відрахований з ліцею у зв’язку з опозиційною діяльністю. Репресований комуністичною владою Польщі.
Офіцер-інструктор Стрілецького Союзу – антикомуністичної парамілітарної організації . У 1988 р. Організовував таємну підготовку членів Союзуна Сльонску.
Засуджений на 2,5 роки увязнення за керування „нелегальною” КНП – Конфедерацією Незалежної Польщі (разом з Мочульським та Шеремєтьєвим). Незважаючи на важку хворобу, туберкульз, діагностовану в арешті – не отримав амністії. Звільнений з вязниці під кінець комуністичного правління у ПНР, після особистої інтервенції премєра Великобританії Маргарет Тетчер. Емісар польського антикомуністичного підпілля до еміграційного уряду в Лондоні. Був офіційно прийнятий  президентом Польщі на екзилі  Казімєжом Сабатом та премєром Великобританії Маргарет Тетчер. Апелював до Amnesty International з метою звільнення Корнела Моравєцького (батька нинішнього премєра Польщі), одного з лідерів Солідарності.
Підписав порозуміння між польськоюопозицією (КНП) та Конгресом антикомуністичних еміграційних організацій України, представлений Славою Стецько (вдовою премєра уряду України).
Це була перша співпраця патріотичних сил України та Польщі з часів угоди Пілсудський-Петлюра 1920 р. та пізнішої співпраці УПА та ВіН в протидії НКВД. Єдиний емісар польського підпілля, котрий під власним прізвищем дав інтервю для Радіо Вільна Європа i ББЦ, де оголосив про заплановані протести i скинення комуністичної влади. Після чого повернувся до окупованої Польщі.
Полковник комуністичних служб Польщі в 1986 році їдучи в нетверезому стані смертельно збив його матір Адама - Христину, за що не поніс жодної відповідальності.
Літом 1988 року А.Сломка організовував протести шахтарів  в найбільшому промисловому  регіоні - Сльонску, що призвело до скинення комуністичної влади. У вересні 1988 засудженийна місяць арешту за координування цих переломних протестів. Організовував блокади радянських військових баз на території ПНР діячами КНП i Стрілецького Союзу, що призвело до виведення військ з території Польщі. Крайовий координатор окупації будинків комуністичної партії Польщі (ПОРП) у 1990 р., що призвело до їїрозпуску та передачі її будівельна суспільні потреби (університетам, біржі ітд.)
Був у 1991-2001 рр.Представником Польщі в Парнаментарному Зібранні Європейської Ради у Стразбурзі, віце-голова Парламентарного Клубу Європейських Демократів / ЄДГ /. Розпочав довготривалу співпрацю з В’ячеславом Чорноволом, в рамках координації патріотичних середовищ Міжмор’я.
10 років був спостерігачем Ради Європи до справ дотримання прав людини режимом Лукашенка у Мінську. Від 1989 р. регулярно відвідував Вільнюс та Ригу для підтримки незалежних прагнень балтійських народів у рамках координації Міжмор’я. Допомагав Саюдісові Вітутасові Ландсбергісові. Виступав від імені польських патріотичних сил на багатомільйонному віче у Ризі підчас кампанії живого ланцюга протесту на кордоні СРСР в річницю пакту Рібентроп-Молотов.
В 2014 р. підтримав протестувальників Євромайдану у Києві, виступивши з промовою на Майдані Незалежності. Від моменту нападу Росії на Україну Адам Сломка, як публічна особа мобілізує, в неодноразових інтервю в ЗМІ, європейську суспільну думку на підтримку українського народу а також є керівником Польського Легіону, громадської організації, котра відправляє добровольців та волонтерів для боротьби з Росією.
Адам Сломка є головуючим Конфедерації Незалежної Польщі, котрій залишився вірний від початку своєї громадської діяльності у 1979 році. Найвижчий Суд Польщі визнав усі вироки комуністичних судів щодо А.Сломки за незаконні. Був на чолі громадського тиску, що призвів до засудження дій хунти ген. Ярузельського та Кіщака за злочини підчас військового стану у Польщі. За діяльсть з очищення державних структур від комуністичних злочинців був заарештований, що Європейський Трибунал з Прав Людини у Стразбурзі визнав незаконним.  [LINK] Нагороджений Медаллю за Заслуги та Хрестом Незалежності
В 1990-1994 роках депутат міської ради в Катовіцах. Депутат Парламенту Польщі в роках 1991-2001 (I, II i III  скликання). Дружина Беата. Хобі: шахи, гірський туризм, компютори.
1920 – народилася Слава Стецько, одна з провідних діячок ОУН(б) та Антибільшовицького блоку народів
 
Scroll to Top